Yeni annelere uyku önerileri

Yeni doğmuş bir bebeğin bakımı oldukça zorlayıcıdır. Kısa uyku süreleri, sadece ağlayarak ifade edilebilen ihtiyaçları anlayıp karşılamaya çalışma çabası, bu yepyeni duruma alışkın olmayan anneyi yorgun düşürür. İyi haber ise, bebekler büyüdükçe, dertlerini anlatabilmeye başlamanın yanında, uykuda geçirdikleri zaman uzar ve sonunda tüm gece boyu uyumaya başlarlar. Ama bu aşamaya gelene kadar, tuhaf uyku zamanları ve gecenin orta yerinde uyanmak zorunda kalmanın annenin hayatının doğalı haline gelmesi kaçınılmazdır.

Anneler de bu yorucu temponun üstesinden gelebilmek için dinlenmek zorundadır. Bebeğin tamamen anneye bağımlı olduğu dönem atlatılana kadar da bir annenin uykuda dinlenmekten başka fazla bir seçeneği yoktur. Peki bu nasıl sağlanabilir? İşte anneler için birkaç tavsiye:

Size uyku için kalan zamanda olabilecek en iyi ve kaliteli uykuyu uyumaya çalışın. Gerekirse uyku ortamınızı siz ve eşiniz için en iyi ve kaliteli uykuyu sağlayabilecek şekilde yeniden tasarlayın. Serin ve karanlık bir oda da, rahat ve vücudunuza tam desek sağlayan bir yatak ve yastık seçmeniz önemli. Bu koşullarda kısa süreli bile olsa uyku kaliteniz artacağından, dinlenme ve günün devamında kendinizi daha zinde hissetme şansınız olacaktır.

Uyku öncesi duş yapın ve TV, bilgisayar türü elektronik cihazlardan uzak durum. Uyku öncesi alınan ılık bir duşun da uyku kalitenize olumlu etkisi olacaktır. Uzmanlar TV, bilgisayar ya da tablet ekranlarından sızan ışığın aşırı derecede yorgun olsanız bile uykuya dalmayı zorlaştırdığını belirtiyor. Elektronik kitapların dahi uykuya benzer bir negatif etkisi olduğu söyleniyor. Bu koşullarda, uyku için kalan kısa sürelerin kalitesini arttırmak için uyku öncesi ya da sırasında bu tür elektronik cihazlardan uzak durulması gerekiyor.

Uyku zamanlarınızı çocuğunuzun uyuduğu zamanlara göre ayarlayın. Bir yanda ev işleri de size bekliyor olsa bile, kısa bir kestirme molası enerjinizi yeniden toplamanızda faydalı olacaktır. Uyku çocuğunuz için olduğu kadar sizin için de çok önemlidir.

Çocuğunuzun uyku kalitesini arttırmak demek sizin uyku kalitenizin artması demektir. Kaynaklar, bir bebeğin ortalama 16 saat, emekleme döneminde bir bebeğin 12 saat, okul öncesi bir çocuğun 10.5 – 11.5 saat ve 6 yaş üstü bir çocuğun 9-10 saat uykuya ihtiyacı olduğunu söylüyor. Çocuğunuzun bu sürelerde kaliteli bir uyku uyuyabilmesi tıpkı sizin için olduğu gibi kaliteli uyku sağlayabilecek bir ortam gerektirmektedir. Çocuğunuzun uyuduğu ortam serin, sessiz ve karanlık olmalı ve çocuk için rahat ve vücudunu destekleyen bir yatak, yaşına uygun bir yastık ve hava geçirgen ve hafif bir yorgan seçilmelidir. Yaşları büyürken, yatakta rahat hareket edebilecekleri alan kalmadığı noktada uygun yatağa geçilmesi, kaliteli uykunun devamlılığı için önemlidir. Kaliteli uyku uyuyan bir çocuk, olması gereken zamanlarda olması gereken uyku sürelerine geçecek ve böylelikle anne de olması gereken zamanda eski düzenine geri dönecektir.

Önerilen makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir